Χίος

Η Χίος είναι ένα νησί που δύσκολα θα μπορούσε να το σκιαγραφήσει κανείς. Διαφέρει σε σχέση με τα περισσότερα νησιά της Ελλάδος εξαιτίας των διαφορετικών δομών που έχουν αναπτυχθεί. Αν και η ιστορία του είναι κοινή και χαρακτήρισε την εξελικτική του διαδρομή παρόλα αυτά οι μορφολογικές και κλιματολογικές διαφορές που χαρακτηρίζουν το νησί δημιούργησαν διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης από περιοχή σε περιοχή. Έτσι, το νησί θα μπορούσαμε να το χωρίσουμε σε τρεις ζώνες στην κεντρική, στην βόρεια και την δυτική. Σε κάθε μια από αυτές θα συναντήσουμε διαφορετικές καλλιέργειες, διαφορετική αρχιτεκτονική, διαφορετικό ιδίωμα, ακόμα και διαφορετικά έθιμα.

Στην Χίο ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει την πλούσια ιστορία του νησιού, τα μνημεία του αλλά και τις κρυστάλλινες παραλίες που χαρακτηρίζουν όλο το βορειοανατολικό Αιγαίο

 • Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος
  Στα βορειοδυτικά του νησιού, περίπου 65 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, βρίσκεται το χωριό Άγιο Γάλας με το ομώνυμο σπήλαιο.
 • Σπήλαιο Συκιάς και Σφάραγγα Λιθίου
  Στα ανατολικά του νησιού και περίπου 24 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Χίου βρίσκεται ο οικισμός Λίθι με τα σπήλαια της Συκιάς και του Σφάραγγα.
 • Σπήλαιο Ολύμπων
  Νότια του νησιού, στην θέση Συκιά, ανάμεσα στον όρμο Φανών και Σαλαγώνων, βρίσκεται το σπήλαιο των Ολύμπων.
 • Δρακοντόσπηλο και Σπηλιά του Αγίων Πατέρων
  Πρόκειται για δυο μικρά σπήλαια στα οποία μπορούμε να φτάσουμε ακολουθώντας κάποιο μονοπάτι.
 • Φαράγγι Γιόσωνα
  Στα βόρεια του νησιού, στα 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, συναντάμε το παραλιακό οικισμό Γιόσωνα με το ομώνυμο Φαράγγι στα νοτιοανατολικά όρια του.
 • Φαράγγι Καμπιών
  Περίπου 48 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα του νησιού συναντάμε τον οικισμό Καμπιά.

Scroll to top