Καταφύγιο Βίκι – Κορυφή Πελιναίου (Αγία Τριάδα)   

Το μονοπάτι βρίσκεται στην βόρειο Χίο. Το μήκος της διαδρομής είναι 3000 μέτρα και χρειάζεται περίπου 1 ώρα για να το διανύσουμε. Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στην αφετηρία και τον τερματισμό είναι 600 μέτρα

Από τον οικισμό Βίκι ακολουθούμε τον χωματόδρομο που ξεκινά από το νότιο τμήμα του οικισμού και μετά από ένα 1,5 χιλιόμετρο φτάνουμε στο ερειπωμένο από την εγκατάλειψη ορειβατικό καταφύγιο στα 670 μέτρα υψόμετρο. Το μονοπάτι αυτό ταυτίζεται σε ένα μεγάλο μέρος του με το μονοπάτι Βίκι - Αγία Ελένη. Ξεκινά νότια του καταφυγίου και από εκείνο το σημείο αρχίζει η ανάβαση προς την κορυφή. Στα 850 μέτρα περίπου βρισκόμαστε στην κορυφή του πρώτου αυχένα. Εκεί μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη στάση και να αγναντέψουμε την θεά που προσφέρουν οι βόρειες ακτές του νησιού. Συνεχίζουμε την πορεία μας και περνάμε από ένα μικρό πλάτωμα μέχρι να φτάσουμε σε μια ποτίστρα που έχει όλο το χρόνο νερό. Εκεί το μονοπάτι διακλαδώνεται. Αν ακολουθήσουμε την μπλε σήμανση θα οδηγηθούμε στο εκκλησάκι της Αγίας Ελένης, ενώ αν παραμείνουμε στην κόκκινη θα συνεχίσουμε την ανάβαση μας προς την κορυφή. Αρκετά μέτρα μας περιμένουν από εδώ και πέρα μέχρι το μονοπάτι να μας βγάλει στην ράχη που κατευθύνεται στην βάση της κορυφής. Τα τελευταία μέτρα που θα μας οδηγήσουν μέχρι την κορυφή του Πελιναίου και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας είναι πιο δύσκολα εξαιτίας της κλίσης των εδαφών.

Το μονοπάτι αυτό είναι από τα πιο δύσκολα που υπάρχουν στο νησί μιας και στην ουσία σε ανεβάζει στο ψηλότερο ορεινό όγκο της Χίου. Η εκπληκτική θέα στους τέσσερις ορίζοντες αποζημιώνει τον περιπατητή. Τα χωριά, οι ακτές αλλά και το ηλιοβασίλεμα που μπορεί να θαυμάσει κανείς από εδώ είναι μοναδικά δίνοντας σου την εντύπωση ότι κρέμεσαι από τον ουρανό.
Comments


Scroll to top